:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Przepisy kulinarne, Ziemniaczany region - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 10/09/2019 13:00

Ziemniaczanym regionem Ukrainy jest obwód żytomierski. To tam w mieście Korosteń, co roku we wrześniu odbywa się Festiwal Ziemniaka. W 2008 roku z okazji tego wydarzenia przygotowano tam największy ukraiński placek ziemniaczany. Na jego usmażenie zużyto 118 kg ciasta ziemniaczanego. Rok później w głównym parku Korostenia stanął pomnik poświęcony plackowi ziemniaczanemu. Miasto oferuje też szkolenia na których można posiąść wiedzę, jak przygotowywać najlepsze placki ziemniaczane. Bywa, że podczas festiwalu burmistrz Korostenia udziela wskazówek jak je najlepiej smażyć. Specjalne zaproszenie na Ziemniaczany Festiwal otrzymują osoby noszące nazwisko Derun (czyli placek ziemniaczany), stąd jeśli ktoś takowe posiada, może czuć się zaproszony do Korostenia. Ukraińskie placki ziemniaczane nie różnią się niczym, od tych znanych nam z rodzinnych domów. Jednak my nie stawiamy im pomników, czyli nie kochamy ich tak bardzo jak Ukraińcy, stąd niechaj będą ukraińskie.

Placki ziemniaczane
(przepis pochodzi z bloga prowadzonego przez ukraińską prawniczkę)

Skład:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2 cebule;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki mąki;
  • sól, pieprz;
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • gęsta kwaśna śmietana jako dodatek do placków.

Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i cebulę. Starannie umyte warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy utarte warzywa z jajkami i mąką. Doprawiamy ciasto ziemniaczane solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki z obu stron na rumiano (na jeden placek potrzebujemy jedną łyżkę ciasta). Gorące placuszki serwujemy z gęstą, kwaśną śmietaną.

Obwód żytomierski to nie tylko miejsce uwielbienia ziemniaka. To również ziemia, która była świadkiem zwieńczenia wielkiej miłości między hrabiną Eweliną Hańską (z domu Rzewuską) a powieściopisarzem Honoriuszem Balzakiem (obok Dickensa i Tołstoja najwybitniejszy twórca współczesnej, europejskiej powieści). Ich miłość zapoczątkowały listy Eweliny, które słała na adres wydawcy dzieł Balzaka, jak czyniły i inne fanki pisarza. Jednak listy z Ukrainy nie lądowały w koszu, jak wiele tysięcy innych. Listy hrabiny pisarz czytał i już w trzecim wyznał: „Moja nieznajoma, kocham Panią”. W tym uczuciu trwał, bo nawet po latach pisał, iż Ewelina Hańska, jest jedyną kobietą, którą kocha i którą będzie kochał do śmierci. Na szczęście wierność małżeńska francuskiego pisarza nie była wystawiona na długą próbę czasu. Ślub Balzaka i Hańskiej odbył się w Berdyczowie 14 marca 1850 roku, a śmierć pisarza już 18 sierpnia tego roku.

Tadeusz Boy-Żeleński (poeta, pisarz, tłumacz literatury francuskiej), pisał iż kobieta może zaistnieć w literaturze na dwa sposoby. Jeden to pisać książki, drugi zostać natchnieniem, muzą, miłością pisarza. Hrabina Hańska zaistniała w literaturze tym drugim sposobem, ale była to chyba rodzinna przypadłość panien Rzewuskich. Otóż, jej siostra Karolina Sobańska podobny miała wkład do światowej literatury, gdyż to ona była muzą miłosnych sonetów Adama Mickiewicza (tzw. odesskich). Natomiast do historii przeszła w nieco mniej romantycznej aurze jako agentka rosyjskiej policji carskiej.

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia
fot. Piotr Chudzyński

Reklama

Ziemniaczany region komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama .

Ogłoszenia PREMIUM

PROMOCJA 699zl Węgiel

Witam mam do sprzedania węgiel Ekogroszek , orzech , kostka , miał ceny bardzo atrakcyjne .


Sprzedam działkę 3200m

Sprzedam działkę budowlaną / inwestycyjną w Juryszewie koło Płocka wraz z 3 budynkami! Inwestycja idealna pod praktycznie każdego rodzaju..


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"