:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Przepisy kulinarne, Wyrafinowany kwiat - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 30/07/2019 13:43

Kalafiory sprowadzono do Francji pod koniec renesansu. Jednak popularność zyskały dopiero za panowania Ludwika XIV (Król Słońce, 1643-1715). Król lubił kalafiory ugotowane w rosole, skropione masłem i doprawione gałką muszkatołową. Na monarszy stół trafiały zawsze bardzo świeże, gdyż hodowane były w wersalskim ogrodzie. Król Słońce kochał ogrody i z przyjemnością nadzorował ich pielęgnację. Chętnie też spędzał czas w otoczeniu natury. To za jego sprawą modne stały się ogrodowe przyjęcia, czemu sprzyjał łagodny, francuski klimat. Niemniej nie tylko klimat zachęcał do wyjść na zewnątrz, ale duszna, ciemna i nieprzyjemnie pachnąca atmosfera wnętrza Wersalu. Zwyczajem dworzan było trzymanie w komnatach psów (król też miał kilka), które nie były poddawane szczególnie wymagającemu treningowi czystości. Pewnie dlatego, iż niezmiernie trudno było wymagać od psów czegoś, z czym samemu miało się problem.

Kalafior faszerowany mielonym mięsem
Skład:

  •  2 średniej wielkości kalafiory;
  •  30 dag mielonego mięsa drobiowego;
  •  30 dag mielonego, tłustego mięsa wieprzowego (np. z łopatki);
  •  3 łyżki tartej bułki;
  •  2 jajka (nie przesadnie duże);
  •  1 płaska łyżka włoskiej przyprawy do pizzy (możemy zastąpić oregano);
  •  3 łyżki majonezu;
  •  3 łyżki pikantnego ketchupu;
  •  15 dag tartego, żółtego sera;
  •  sól, pieprz.

Wykonanie:
Kalafiory oczyszczamy z liści i gotujemy przez 15 minut w posolonej, wrzącej wodzie. Osączamy kalafiory i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę mięsną. Do miski przekładamy mięso drobiowe oraz wieprzowe, dodajemy jajka, bułkę tartą i włoską przyprawę. Całość starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy ketchup z majonezem. Tę mieszaninę doprawiamy solą. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser. Wydrążamy środek kalafiorów. Faszerujemy kalafiory masą mięsną. Układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Smarujemy kalafiory sosem majonezowym i posypujemy tartym serem. Wstawiamy danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40 minut.

Wersalskie podejście do higieny oraz zachowania w towarzystwie odbiegało daleko od współczesnych przyzwyczajeń. Kiedy dama dworu chciała napić się mleka prosto od krowy, wówczas do jej komnaty przyprowadzano wspomniane zwierzę. Mleko wydojone na miejscu z całą pewnością było świeże i do tego jeszcze ciepłe, niemniej pomieszczenie po tej wizycie nie mogło pozostać bezwonne. Nie stanowiło dla króla też problemu życie na „widoku”, nawet w tych chwilach, które uważamy za oczywiście krępujące. Otóż, król oddawał mocz w towarzystwie 100 zasłużonych urzędników. Możliwość uczestniczenia w tej intymnej chwili monarchy była dużym wyróżnieniem. Zawartość nocnika króla, jak też dworzan zamieszkujących wraz z nim pałac, wędrowała następnie do specjalnie wyznaczonych dołów kloacznych. Choć, o zgrozo - najczęściej wylewana była bezpośrednio za okno, pod którym na przykład mogła być rozstawiona letnia kuchnia. Europejska cywilizacja przez bardzo długi okres czasu spowita była mgiełką odoru gnijących odpadków jedzenia oraz zwierzęcych i ludzkich odchodów. Dzisiejsza Europa stara się być czysta, niemniej dawne przyzwyczajenia muszą być nadal silnie zakorzenione w naszym społeczeństwie, skoro potrafimy wyrzucać śmieci przez samochodowe okna.

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia
fot. Piotr Chudzyński

Reklama

Wyrafinowany kwiat komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

PROMOCJA 699zl Węgiel

Witam mam do sprzedania węgiel Ekogroszek , orzech , kostka , miał ceny bardzo atrakcyjne .


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"