:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?

Wielkie gotowanie w skansenie

Aktualności, Wielkie gotowanie skansenie - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 08/05/2019 12:35

Setki turystów z całego kraju, którzy w pierwszą niedzielę maja odwiedzali sierpeckie muzeum, miało okazję zajadać się specjałami tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas plenerowej imprezy „Gotowanie na polanie” nie tylko smakowali i poznawali smaki dań pamiętanych z dzieciństwa, ale i tradycyjnie wybierali najlepsze potrawy. W tym roku pokonkursowego smakowania i oceniania przygotowano 33 potrawy.

Już po raz kolejny w pierwszą niedzielę maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odwiedzili miłośnicy regionalnej kuchni. Byli wśród nich zarówno ci, którzy specjalizują się w przygotowywaniu tradycyjnych potraw, jak i smakosze tychże specjałów. To właśnie z myślą o nich Muzeum zorganizowało imprezę plenerową „Gotowanie na polanie”.
Mimo chłodnej i pochmurnej aury, skansen odwiedziło ponad 900 osób. Na terenie zagród odbywały się liczne pokazy prezentujące dawne wiejskie zajęcia, takie jak tkactwo, przędzenie wełny, pranie czy haftowanie. Nie zabrakło również rzemieślników – kowala, plecionkarza, garncarza czy szewca. Ponadto, podczas „Gotowania na polanie” wiele pokazów nawiązywało do tematu imprezy, więc goście mogli przyjrzeć się, jak powstaje masło, a następnie skosztować go ze świeżym chlebem. W muzealnej olejarni tłoczono olej z rzepaku. W jednej z zagród gospodyni częstowała leczniczym napojem z mniszka lekarskiego, a w innej gospodarz demonstrował mielenie ziarna jęczmienia na kaszę za pomocą młynka. Zwiedzający poznali również tajniki obróbki zboża podczas pokazu „Jak to ze zbożem było”. Przez cały dzień po terenie Muzeum kursowała także bryczka zabierająca chętnych na przejażdżkę.
Tradycyjnie w pierwszą niedzielę maja, w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa odbyła się msza święta poświęcona rolnikom i przyszłym plonom.
I jak zawsze wiele działo się w skansenowskim amfiteatrze. Tu królowały ludowe melodie i tańce. Na scenie wystąpił Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Sanniki, który wykonał dwa koncerty pod wspólnym tytułem TAŃCE POLSKIE. W części pierwszej zwiedzający mogli usłyszeć i zobaczyć Suitę Sannicką, a w części drugiej tańce narodowe. Na placu przed amfiteatrem odbył się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych, w którym uczestniczyło 30 wystawców. [ads2]
Skoro „Gotowanie na polanie”, to nie mogło zabraknąć konkursów o tematyce kulinarnej. Odważni „kucharze” obierali warzywa na czas, natomiast koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów regionalnych stanęli w szranki w konkursie na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Uczestnicy przygotowali łącznie 33 potrawy w kategoriach: zupa – 5, danie jarskie – 6, potrawa mięsna – 6, przekąska – 6, deser – 6, napój – 4. Oceny potraw dokonało jury wybrane spośród publiczności.
Zwycięzcy w tegorocznej edycji konkursu to w kategorii „Zupa” – czarnina z kluskami ziemniaczanymi przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharcic. Za najlepszą potrawę w kategorii „Danie jarskie” uznano kluski ziemniaczane z okrasą z cebuli przygotowane przez Centrum Konferencyjno-Rekreacyjne Hotel Skansen Conference & SPA. Zdaniem jurorów najlepsza potrawa w kategorii „Potrawa mięsna” to koźlę na wilczy apetyt przygotowane przez Mirosławę Wilk „Tradycyjne jadło”. W kategorii „Przekąska” nagrodę przyznano za salceson z perliczki przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grodkowo-Zawisze. Nagrodę w kategorii „Deser” za sernik z konfiturą z czarnej porzeczki odebrała Mirosława Wilk „Tradycyjne jadło”. Oczywiście był wybierany najlepszy napój. Tu nagrodę przyznano za miód pitny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rycharcic. Zwycięzcy otrzymali sprzęt gospodarstwa domowego, wydawnictwa albumowe i pamiątkowe dyplomy.
„Gotowanie na polanie” zakończyło wielką majówkę w skansenie. A przed pasjonatami plenerowych wędrówek i niezwykłych klimatów nawiązujących do tradycji XIX-wiecznej wsi mazowieckiej kolejne spotkanie. Organizatorzy zapraszają na kolejne wydarzenie: „Dzień dziecka w skansenie”, które odbędzie się w pierwszą niedzielę czerwca.

rad
fot. D. Krześniak


 
Reklama

Wielkie gotowanie w skansenie komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

SKUP - KASACJA SAMOCHODOW

Stacja Demontażu Pojazdów POLMO-ZBYT-BIS tel. 500 275 103 , 507 119 443 SKUP POJAZDÓW DO WYREJESTROWANIA osobowe ciężarowe autobusy -płatność -..


CYKLINOWANIE bezpyłowe.

CYKLINOWANIE bezpyłowe. Solidnie, gwarancja.


Przydomowe oczyszczalnie

Oferujemy sprzedaż i montaż przydomowych oczyszczalni ścieków. Możliwy montaż oczyszczalni od 1000 l (dla 1-2 osób) do 11000 l ( dla max 30 osób)...


usługi remontowo-budowlane

Ekipa budowlana wykona: murowanie ,dach ,docieplenie budynku ,elewację ,adaptacje poddasza ,usługi wykończeniowe i remontowe . Terminowo i fachowo..


KONCESJONOWANE złomowanie

KONCESJONOWANE złomowanie pojazdów w celu wyrejestrowania, możliwość odbioru 7:00 - 22:00. Skup aut.


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"