:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?

Wielkie gotowanie i tradycyjne zabawy, czyli majówka w skansenie

Wiadomości, Wielkie gotowanie tradycyjne zabawy czyli majówka skansenie - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 24/04/2019 10:42

Pokazy prac wiejskich i rzemiosła, widowiska obrzędowe, koncerty orkiestr dętych, konkursy z nagrodami dla całej rodziny, kiermasz produktów tradycyjnych i potraw regionalnych. To wszystko czeka w programie przygotowanym na tegoroczną majówkę w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w dniach 1, 3 i 5 maja.
Jak co roku będzie to spotkanie z obrzędowością i tradycją. W dniach 1, 3 i 5 maja w skansenie odbędzie się cykl imprez plenerowych przybliżających zwyczaje ludności chłopskiej zamieszkującej Mazowsze na początku XX wieku związane z okresem wiosennym. – Propozycje skansenu są nawiązaniem do tradycji organizowania w majowe wieczory zabaw wiejskich z tańcami, konkursami i wspólnym biesiadowaniem. Będą one miały charakter pikniku łączącego zabawę z poznawaniem folkloru. Od początku maja w zagrodach chłopskich i dworach szlacheckich zwiedzać można wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. Ekspozycja pozwala z bliska przyjrzeć się, jak pracowano i świętowano, czym zajmowano się w wolnych chwilach, co spożywano, jakie radości i troski towarzyszyły ludności wiejskiej przed stu laty – mówi Jarosław Asztemborski z Muzeum Wsi mazowieckiej w Sierpcu.
Podczas imprez zwiedzający wezmą udział w pokazach zajęć gospodarskich i prac polowych. W wiejskiej izbie lekcyjnej dzieci wezmą udział w warsztatach kaligrafii, a na podwórku jednej z zagród pobawią się replikami zabawek z początku XX wieku. Na placu zabaw znajdą szczudła, fajerki, obręcze i proce, a najmłodsi skorzystają z bujanych koników i hulajnóg. W pola wyjdą gospodarze do bronowania, orki i siewu. Gospodynie wyciągną balie i tary do prania, zasiądą przy kołowrotku, wytną firanki z papieru, w kierzance ubiją świeże masło, którego skosztować będzie można z chrupiącym chlebem. W kuźni kowal wykona żelazne podkówki, wikliniarz zajmie się wyplataniem koszy z wikliny, stolarz wystruga drewniane zabawki, do swojego warsztatu powróci też szewc.
W olejarni zaprezentowany zostanie proces tłoczenia oleju lnianego na gorąco. Miłośnicy zdrowej kuchni będą mogli zrobić sobie zapas tego produktu, wszak żadna dawna kucharka bez niego obejść się nie mogła. Na muzealnej scenie wystąpi Zespół Ludowy OŻAROWIACY z Ożarowa Mazowieckiego w koncercie folklorystycznym. 3 maja w amfiteatrze zabrzmią najlepsze marsze, a także utwory muzyki popularnej i filmowej w brawurowych wykonaniach Gminnej Orkiestry Dętej w Starej Białej i Młodzieżowej Orkiestry Dętej w Kurzętniku. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszów produktów regionalnych znajdą się potrawy tradycyjne, miody, kosmetyki naturalne, drewniane ozdoby oraz wytwory rzemiosła i rękodzieła. Mali i duzi sprawdzą swoją zręczność, szybkość i koordynację ruchową podczas zawodów rodzinnych.
A 5 maja w skansenie będzie dniem tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Impreza pod nazwą „Gotowanie na polanie” co roku gromadzi miłośników smaków i aromatów dań przygotowanych według przekazywanych z pokolenia na pokolenie babcinych przepisów. W konkursie na najsmaczniejsze potrawy i napoje zmierzą się członkinie kół gospodyń wiejskich i kucharze z całego Mazowsza. Wyboru najlepszych propozycji dokona komisja wylosowana spośród uczestników wydarzenia. Również zwiedzający wezmą udział w szeregu wyzwań związanych tematycznie z kulinariami. Na muzealnej scenie zagości Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI w koncercie „TAŃCE POLSKIE – Suita sannicka”.
W wiejskich zagrodach gospodynie zaprezentują, jak wyglądało przyrządzanie jedzenia na dawnej wsi. Zwiedzający oglądając wnętrza kolejnych domostw i dworów przekonają się jakie dania zdobiły pańskie stoły, co spożywano przy chłopskiej ławie, co gotowano dla pracujących w polu i czym delektowano się przed stu laty z okazji rozmaitych uroczystości. Wiejski kiermasz będzie znakomitą okazją, by posmakować najsmaczniejszych potraw przygotowanych według dawnych receptur, a także zakupić pieczywo pieczone na zakwasie, nalewki, różne rodzaje wędlin i serów, a także domowe przetwory oraz konfitury.
W dniach 1, 3 i 5 maja skansen czynny będzie w godzinach 10.00–18.00. Propozycje, które znalazły się w programie Wielkiej Majówki, stanowią gwarantują dobrą zabawę, a jednocześnie ciekawą lekcję folkloru mazowieckiego. Szczegółowy program imprez znaleźć można na stronie mwmskansen.pl.

rad

D. Krześniak

Reklama

Wielkie gotowanie i tradycyjne zabawy, czyli majówka w skansenie komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

z siedzibą w ,

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"