:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
PILNE
Nakarmić głodnych
Tygodnik Płocki 22/08/2019 10:28

Plac św. Piotra w Watykanie otacza olbrzymia, czterorzędowa kolumnada, zwieńczona attyką, na której ustawiono 140 posagów świętych. Jednym z wyróżnionych świętych jest Polak, dominikanin Jacek Odrowąż.

Święty Jacek przez całe swoje życie zajmował się ewangelizacją terenów od Morza Bałtyckiego po Morze Czarne, stąd zyskał przydomek „Apostoł Północy”. W trakcie swojej misyjnej pracy kilkakrotnie odwiedził Kijów. Kijów wówczas (XII/XIII wiek), był potężnym miastem, ważnym ośrodkiem życia handlowego, politycznego i kulturalnego. Zaliczano go do trzech największych miast średniowiecznej Europy. Istnieje opowieść, że podczas ostatniego pobytu św. Jacka w Kijowie na miasto najechali Mongołowie. Dokonali wówczas tak ogromnych zniszczeń, iż przez długi czas po tym wydarzeniu miasto było wyludnionymi zgliszczami. Tylko nieliczni uszli cało z Kijowa. Był wśród nich św. Jacek wraz ze swoimi współbraćmi. Jacek Odrowąż zdołał jeszcze z płonącego kościoła wynieść Najświętszy Sakrament i alabastrową figurkę Matki Bożej. To dlatego po kanonizacji przypisano mu te dwa atrybuty: monstrancję i figurkę Matki Bożej. Przebywając na Rusi św. Jacek nauczył się lepić pierogi, oczywiście w wersji skromnej, bo był ascetą. My możemy ulepić sobie pierogi bardziej wykwintne, na tamte i te czasy, bo z dziczyzną. W średniowieczu dziczyzna gościła tylko na stołach osób szlachetnie urodzonych. Dzisiaj mięso sarnie, jelenie można kupić w supermarketach, choć nie należy ono do tanich. Jednak na pierogi nie będziemy potrzebować wiele, stąd ten wykwintny, królewski posiłek wcale nie będzie nas dużo kosztował.

13 lipca 1238 roku w miejscowości Kościelec (27 km od Krakowa), rozpętała się ogromna burza. Padający wówczas grad zniszczył uprawy. Ludzie byli zrozpaczeni, bo groziło im widmo głodu. Przebywający razem z nimi św. Jacek powiedział im, aby poszli do kościoła się modlić. Następnego dnia kłosy się podniosły. Ze zboża tego powstała mąka, z której ulepiono pierogi, którymi następnie ugoszczono św. Jacka. Według innej legendy po najeździe tatarskim na Kraków w 1241 roku święty ten miał karmić krakowian pierogami, stąd nazwa „Święty Jacek z Pierogami”. To do tej legendy nawiązuje organizowany co roku w połowie sierpnia w Krakowie Festiwal Pierogów.

 

Pierogi z farszem z dziczyzny z sosem kurkowym

Skład:
farsz

  • 25 dag mielonego mięsa z jelenia (można zastąpić mięsem z sarny lub wołowiną);
  • 20 dag mielonego surowego boczku;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów;
  • sól, pieprz;

ciasto

  •  35 dag mąki;
  •  1 jajko;
  •  ok. 130 ml letniego mleka;
  •  sól;

sos

  •  20 dag świeżych kurek;
  •  1 cebula;
  •  1 łyżka masła klarowanego;
  •  szklanka śmietany kremówki;
  •  1 łyżeczka majeranku;
  •  sól, pieprz;
  •  natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko, wlewamy powoli mleko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy je lnianą ściereczką na ok. 20 minut, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do miski przekładamy mielone mięso z daniela i mielony boczek. Obieramy cebulę i drobno siekamy. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, jajko, sproszkowane grzyby oraz sól i pieprz. Całość starannie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej mięsnej masy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Na stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto. Kroimy ciasto w kwadraty o bokach około 4 cm. Na środku każdego kwadratu układamy farsz i zlepiamy pierożki w trójkąty. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną. Wówczas kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3 minuty. Sos przygotowujemy ze starannie oczyszczonych kurek (lubią być w piachu, stąd należy je dokładnie wypłukać). Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone kurki (nie za drobno), chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem. Całość gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Pierogi podajemy polane sosem grzybowym.

 

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia

Reklama


Nakarmić głodnych komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama


Ogłoszenia PREMIUM

Udzielę korepetycji z chemii

Witam Udzielę korepetycji z chemii dla uczniów szkół podstawowych, szkół średnich oraz studentów. Jestem absolwentem Wydziału Budownictwa, Mechaniki..


Kupię mieszkanie trzypokojowe

Pilnie kupię mieszkanie trzypokojowe do remontu najchętniej Podolszyce lub Międzytorze, ale rozważę każdą propozycję. Pozdrawiam 517-954-164


CYKLINOWANIE bezpyłowe.

CYKLINOWANIE bezpyłowe. Solidnie, gwarancja.


KONCESJONOWANE złomowanie

KONCESJONOWANE złomowanie pojazdów w celu wyrejestrowania, możliwość odbioru 7:00 - 22:00. Skup aut.


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"