:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
.
Przepisy kulinarne, Miniona potęga ogrodów - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 23/07/2019 10:30

Bardzo ważnym okresem dla sztuki ogrodniczej był renesans (głównie XVI wiek). Wówczas to wróciła moda na ogrody, które stanowiły istotne uzupełnienie dla rezydencji. To ich piękno i rozmach miały dowodzić, iż właściciel jest osobą bogatą i znaczącą pod względem politycznym. Nie oszczędzano na ich wyposażeniu, stąd dekorowały je liczne rzeźby, a uroku dodawały im skomplikowane układy wodne. Namiętność do pięknej architektury znalazła też swoje odbicie w kształtach ówczesnych kompozycji roślinnych. Wydzielone kwatery obsadzano precyzyjnie formowanymi rabatami roślin: bukszpanem, mirtami i przeróżnymi ziołami. We wnętrzu ich umieszczano rzeźby lub fontanny. To wówczas chętnie strzyżono rośliny nadając im różne formy takie jak: stożki, walce, kule, czy figury zwierząt i ludzi. I tylko szkoda, że współczesne bogactwo nie pięknymi ogrodami się afiszuje.

Deser „Ziemia ogrodnika”
Skład:

 masa ciasteczkowa

  •  400 g ciasteczek typu Oreo (bądź innych markiz czekoladowych);
  •  1/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego;
  •  2 łyżki serka mascarpone;
  •  150 g letnich owoców, np. maliny, porzeczki, borówki;

 masa kremowa

  •  200 ml śmietany kremówki;
  •  150 g serka mascarpone;
  •  4 łyżki kremu krówkowego;
  •  kilka kropel olejku waniliowego;

 dekoracja

  •  pozbawione kremu ciasteczka Oreo;
  •  dowolne owoce do dekoracji.

Wykonanie:
Opłukujemy owoce i pozostawiamy na sicie, żeby obeschły. Kruszymy ciasteczka tak, aby powstały bardzo drobne okruszki. Następnie dodajemy do nich mleko, serek mascarpone i całość starannie mieszamy. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek, krówkowy krem i kilka kropli olejku waniliowego. Wszystko starannie mieszamy, do momentu, aż uzyskamy gładki, puszysty krem. Na dnie dowolnego naczynia rozprowadzamy 1/2 masy ciasteczkowej, na niej rozsmarowujemy 1/2 kremu i posypujemy całość połową owoców letnich. Na warstwie kremu rozprowadzamy pozostałą masę ciasteczkową, ponownie krem (pozostałą część) i owoce. Kruszymy pozbawione kremu ciasteczka na drobne okruchy i tworzymy z nich warstwę wierzchnią. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i przekładamy je na kilka godzin do lodówki (możemy na całą noc). Przed podaniem dekorujemy deser odłożonymi owocami.

Willa d’Este w Tivoli jest przykładem renesansowego ogrodu, za pośrednictwem którego kardynał Ferrary Ippolito II udowadniał, iż jest wystarczająco bogaty i mądry, aby zostać papieżem. Niestety, mimo kilku prób, tego celu nie osiągnął, za to pozostawił po sobie przepiękny ogród. Ozdobą jego są przede wszystkim fontanny, których posiada kilkadziesiąt. Jedną z nich jest Fontana dell’Organo (grająca fontanna), z której wnętrza wydobywają się dźwięki renesansowej muzyki, za które odpowiedzialne są wodne organy. Było to pierwsze rozwiązanie tego typu na całym świecie. Ogrody w Tivoli najpiękniejsze są latem, kiedy obficie kwitną kwiaty, a promienie słońca odbijają się w strugach wody płynącej z fontann. Będąc w Rzymie warto odwiedzić położoną nieopodal prawdziwą perłę renesansowej sztuki ogrodnictwa.

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia

Reklama .

Miniona potęga ogrodów komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama .

Ogłoszenia PREMIUM

PROMOCJA 699zl Węgiel

Witam mam do sprzedania węgiel Ekogroszek , orzech , kostka , miał ceny bardzo atrakcyjne .


Reklama .


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"