:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Płock - powiat płocki, Mazowieckie smakołyki - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 19/09/2018 11:20

Wśród laureatów i wyróżnionych w XI edycji konkursu o Laur Marszałka znalazły się kulinarne perełki także z Mazowsza Płockiego. To miód, powidła i ser.
Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień. – To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Mazowsza, Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono.[ads2]
W gronie przedsiębiorców w kategorii miody wyróżnienie otrzymał miód wielokwiatowy z liofilizowaną porzeczką, wyprodukowany przez Miodziarze Sp. z o.o. (Pasieka rodziny Sadowskich) z Białej (gm. Stara Biała). Miód łączy słodki, charakterystyczny smak naturalnego miodu wielokwiatowego z intensywnym kwaskowatym smakiem porzeczki. Czarna porzeczka nadaje produktowi również wyjątkowy jaskrawy kolor oraz owocowy aromat. Procesy kremowania miodu oraz liofilizacji czarnej porzeczki zapewniają zachowanie 100 proc. właściwości odżywczych i zdrowotnych. Kremowa i gęsta konsystencja miodu jest efektem intensywnego mieszania.
Wśród producentów indywidualnych w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego Laur Marszałka zdobyły „Powidła słubickie”, dzieło Andrzeja Markiewicza ze Słubic. To powidła wykonane z buraka cukrowego, dyni, jabłka, czarnej porzeczki, marchwi i syropu buraczanego (tzw. melasy). Cechami charakterystycznymi są barwa – ciemny brąz, zapach soku z buraka cukrowego oraz karmelowy smak. Powidła powstają na bazie rodzinnego przepisu i produktów pochodzących z własnego gospodarstwa ekologicznego.
Natomiast w konkursie na najlepsze mazowieckie sery zagrodowe w kategorii serów świeżych wyróżnienie otrzymał serek deserowy, produkt Janusza Umińskiego z Ligowa (gm. Mochowo).

(gsz)
fot. Ze zbiorów Urzędu Marszałkowskiego

Reklama .

Mazowieckie smakołyki komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama .

Ogłoszenia PREMIUM

PROMOCJA 699zl Węgiel

Witam mam do sprzedania węgiel Ekogroszek , orzech , kostka , miał ceny bardzo atrakcyjne .


Reklama


 Reklama
.


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"