:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
.
Sierpc - powiat sierpecki, zbożem było… - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 26/07/2016 12:03

W niedzielę, 7 sierpnia w sierpeckim skansenie będzie można zobaczyć, jak wyglądały tradycyjne żniwa. Każdy z turystów będzie mógł spróbować swoich sił w koszeniu kosą, podbieraniu sierpem czy stogowaniu zboża. Na pola wyjedzie także kosiarka konna i żniwiarka, a nawet jeden z pierwszych kombajnów w Polsce – Vistula.
Impreza plenerowa „Żniwa w skansenie” to okazja, by poznać tradycyjny sposób zbioru plonów na wsi polskiej. – Żniwa zawsze zaczynano w sobotę, czyli w dzień poświęcony Matce Boskiej. Zboże żęto poświęconymi sierpami i kosami. Pierwsze ścięte z pól kłosy układano na kształt krzyża. Czas rozpoczęcia zbiorów nazywano zażynkami. W niektórych regionach początek żniw wyznaczał głos przepiórki i nawet gdy zboże nie było wystarczająco dojrzałe, wychodzono w sobotę na pole, by ściąć choćby kilka kłosów. Z rozpoczęciem prac cierpliwie czekano na stosowną porę. Przy żniwach pracowały całe rodziny; nawet dzieci, zazwyczaj gromadnie bawiące się na drogach, posłusznie szły w ślad za rodzicami. „Każdy pracował osobno na swoim wydziale, szli zawsze ze słońcem, ze wschodu na zachód, czyli od lewej do prawej strony”. Tylko taki kierunek zapewniał nie tylko sprawne zebranie plonów, ale także wykonanie pracy zgodnie z dawnym obyczajem – zaprasza do udziału w imprezie Agnieszka Jezierska-Chalicka z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
W sierpeckim skansenie zgodnie z dawnym obyczajem plony zbierane są nadal. Na muzealnych polach pracować będą żniwiarze z kosami i sierpami, by pokazać tradycyjne prace związane ze zbiorem plonów. Można będzie zobaczyć ciekawy i nieco mniej znany obrzęd żniwny „strojenie przepiórki”. Przez cały dzień trwać będą pokazy prac towarzyszących pracom żniwnym: ostrzenie kosy, młocka cepami, oczyszczanie ziarna wialnią, cięcie sieczki ręczną sieczkarnią, czy też mielenie ziarna młynkiem do kaszy. Żniwiarzom z oddali będzie towarzyszyła ludowa muzyka. O godz. 12.30 widowisko pt. „Dożynki na Kurpiach” zaprezentuje Zespół Kurpiowski Pod Borem. Natomiast o godz. 15.30 na scenie amfiteatru będzie można podziwiać ludowe tańce przyśpiewki Regionalne w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego Kasztelanka z Sierpca. Odbędą się również warsztaty dla najmłodszych „Jak to ze zbożem było” oraz warsztaty wykonywania ozdób ze słomy prowadzone w izbie lekcyjnej. A o godzinie 14.00 w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji żniwiarzy oraz obfitych plonów.
Wędrujący po terenie skansenu turyści zobaczą pokazy ubijania masła w kierzance, pęczkowania ziół pozyskanych z przydomowych ogródków czy też tkania szmacianych chodników i wykonywaniu ozdób upiększających izby. – Przy swych warsztatach zasiądą: kowal, szewc i wiejski plecionkarz. Pełne ekspresji scenki rodzajowe z życia mieszkańców dawnej wsi przybliżą członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. A obserwację pokazów i spacer po terenie ekspozycji uprzyjemnią liczne degustacje. Każdy będzie mógł skosztować wiejskiego chleba z ubitym ręcznie masłem oraz kiszonych w tradycyjny sposób w gliniaku ogórków. Dla spragnionych przewidziano degustację orzeźwiającej wody z miętą oraz wybornej kawy zbożowej – przedstawia przygotowane na spotkanie atrakcje Agnieszka Jezierska-Chalicka.
Goście będą mogli spróbować chlebowych wypieków na kiermaszu pieczywa, przejechać się po skansenie bryczką lub w siodle albo zasiąść przy ognisku na polanie. rad

Reklama .

Jak to ze zbożem było… komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

PROMOCJA 699zl Węgiel

Witam mam do sprzedania węgiel Ekogroszek , orzech , kostka , miał ceny bardzo atrakcyjne .


Reklama .


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"