:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Sierpc - powiat sierpecki, Gospodynie Rycharcic najlepsze Mazowszu - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 03/07/2019 11:45

Proszę pani, kiedyś tak było, że w kole gospodyń wiejskich nobliwe, starsze panie spotykały się raz na rok. Przyjmowały zapisy na kurczaki. Trochę porozmawiały, pośpiewały, potańczyły. To nie, że nie bawimy się. Owszem bawimy. Ale tamtego modelu już nie ma. My żyjemy dość szybko, ciekawie. Ciągle coś poznajemy, uczymy się nowych rzeczy, przypominamy stare, ale powiedzmy w nowych aranżacjach. Bo mamy dużo pomysłów. No może tylko w przypadku kulinariów trzymamy się mocno starych receptur. Bo jak smaczne, to po co zmieniać - mówiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach (gm. Gozdowo), które właśnie zajęły I miejsce w konkursie marszałkowskim na najlepsze Koło Gospodyń Wiejskich.

I właśnie kulinaria to bardzo mocna strona pań z Rycharcic, które działają od 51 lat. W okolicy słyną z robienia doskonałych pasztetów z gęsiny, ciastek grzybków z kremem i placków sodziaków. – Tak, sodziaki to jedna z moich specjalności. Wszyscy mówią, że do Zawadzkiej to jadą na sodziaki – śmieje się Beata Zawadzka przewodnicząca KGW w Rycharcicach.
Ich słynące w całym regionie ciasta, pasztety z gęsiny, placki sodziaki, ciasta grzybki czy nalewki czereśniowe mają ogromne grono smakoszy. A dania zdobywają także uznanie jurorów podczas wielu wydarzeń. Zajadają się nimi goście podczas wielkich imprez plenerowych takich jak: Gotowanie na Polanie organizowane w sierpeckim skansenie czy Wiejskie Smaki odbywające się w płockim ZOO, Potrawy Mojej Mamy (impreza organizowana przez ODR), Tradycyjne Ciastko Na Niedzielę.
Każda z pań w Kole specjalizuje się w przygotowywaniu swojego dania czy potrawy. Jedna robi przepyszny bigos, inna wyjątkowo smaczne kluski śląskie, kolejna przepyszny smalec czy wyjątkowo smaczną czerninę z gęsi. Potrafią i lubią razem gotować. Bo jak mówią, wspólne gotowanie mocno wciąga, łączy, przypomina młodszym smaki dzieciństwa. – Doskonale się przy tym bawimy. A poza tym właśnie poprzez gotowanie dawnych potraw, przypominanie dawnych snaków odkrywamy kawałek historii naszej miejscowości, regionu. To dla nas bardzo ważne. Bo przy gotowaniu toczą się rozmowy, opowieści, wspomnienia. A poza tym uczymy czegoś młodych, bycia razem, rozmawiania, spędzania czasu wspólnie. Przez gotowanie można wiele zdziałać. Pięknie połączyć historię, tradycje i nowoczesność. To jest niezwykłe, piękne, budujące – dzieliły się swoimi odczuciami panie z KGW w Rycharcicach.
Udaje się zdziałać sporo, a do koła dołączają kolejni chętni. Także, jak mówi Beata Zawadzka, młodzi i panowie. W rycharcickim kole jest ich dwóch. – To świetna sprawa, bo kiedyś ta dzisiejsza nasza młodzież będzie dalej kultywowała tradycję. Organizowała bale wioskowe, bale charytatywne, wydarzenia łączące mieszkańców wsi. Razem będą tworzyli obraz nowoczesnej wsi – dodawała Beata Zawadzka.
I o to wspólne, ciekawe życie mieszkańców wsi chodzi najbardziej. – Jednoczymy ludzi, zachęcamy do wyjścia z domu. Cieszę się, kiedy osoby starsze chcą wyjść z domu, dołączyć do nas. Ale także cieszę się, kiedy młode mamy u nas szukają możliwości spędzenia czasu wolnego. To jest moje marzenie, aby tak właśnie toczyło się sąsiedzkie życie. Działo się dużo i ciekawie – przedstawia swoje marzenia Beata Zawadzka.
 

Za placki, za pasztety, za szczerość
Wspólnie z działającą w Kole 24-osobową ekipą udaje jej się zjednoczyć wieś. Bo do pomysłów inicjowanych przez panie dołączają mężowie, synowie, bracia. Także osoby spoza Koła. – A dzieje się dużo. Czasami jakieś pomysły realizujemy z dnia na dzień. Co robimy? Niekiedy łatwiej powiedzieć, czego nie robimy. Bo nasze koło kręci się dość szybko – śmieje się jego szefowa. Dodając, że to są różnego rodzaju pokazy, prezentacje, szkolenia, bale charytatywne, bale wioskowe. Oczywiście dumą jest tradycja kulinarna.
Dzisiejsze koło przejęło spuściznę swoich poprzedniczek, które przed pięćdziesięciu laty zaczynały od pomagania mieszkańcom, organizowania dla nich spotkań, szkoleń, wspólnych wioskowych zabaw. Działającemu od 1968 roku Kołu w Rycharciach przewodniczyły Janina Siemiątkowska, Danuta Kopczyńska, Irena Kamińska, Urszula Ezman. Od dziewięciu lat koło działa pod przewodnictwem Beaty Zawadzkiej, która, jak mówi, przyszła tu na przekór mężowi bo też chciała mieć swoją pasję. Czas pokazał, że doskonale się tu odnalazła. Rolę wiceprzewodniczącej Koła pełni Irena Kamińska, sekretarza Marianna Ptak, skarbnika Natalia Kłosowska, członka zarządu Krystyna Szwech.
Patrząc na historię Koła, to dziś dla wielu rodzin obecność w nim jest rodzinną tradycją. Tu podczas cyklicznych spotkań są babcie, córki, wnuczki. Tu razem poznają historię, regionalne tradycje. Pielęgnują ludowe tradycje. Jak chociażby te dożynkowe, które nie mogłyby się odbyć bez wieńców, które tworzone są przez mieszkańców. Do obowiązkowego już punktu w działalności Koła należy organizowanie zabaw wiejskich, zabaw choinkowych z paczkami dla dzieci, wspieranie akcji charytatywnych. Panie wspierają także dzieciaki z ośrodka w Kraszewie, dla których przygotowały paczkę. Również spontanicznie organizują się i pomagają rodzinom z gminy, które znalazły się w trudnej sytuacji. Promują lokalną twórczość artystyczną. Współpracują z ludowymi artystami jak chociażby z rzeźbiarzem Piotrem Lewandowskim.
Czy spodziewały się nagrody?
– Myślałyśmy może o wyróżnieniu, a tu pierwsze miejsce. Cieszymy się – mówiły panie z Koła, dodając, że za pieniądze zdobyte w konkursie (5 tys. zł) kupią sobie profesjonalne sprzęty kulinarne. A jak wystarczy to wizytowe stroje ludowe. Na pytanie dlaczego są takie wyjątkowe, odpowiadają, że chyba dlatego, iż jednoczą ludzi. Ale też za placki, pasztety. – I za szczerość, bo we wszystkim, co robimy, jesteśmy szczere do bólu. Wszystko robimy z serca – mówiły nasze rozmówczynie.
A naszym czytelnikom podajemy przepis na placki sodziaki.
Sodziaki: 1 kg maki pszennej, 740 gram zsiadłego mleka, łyżka soli i jedna łyżeczka sody. Wszystkie składniki łączymy, formujemy małe placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z każdej strony.

rad
fot. Grzegorz Szkopek

 

Reklama

Gospodynie z Rycharcic najlepsze na Mazowszu komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

z siedzibą w ,

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"