:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?

Był czasem wstrzemięźliwości

Był czasem wstrzemięźliwości
Tygodnik Płocki 03/12/2019 11:52

Duże sklepy migoczą licznymi kolorowymi światełkami, sklepowe półki zapełniły śliczne ozdoby, powoli świąteczny nastrój rozlewa się na ulicach miast i miasteczek. Tak od wielu lat można rozpoznać początek adwentu, czyli okres czterech tygodni poprzedzających Boże Narodzenie. W historii liturgii wspomina się o dwóch tradycjach kształtowania się charakteru adwentu. Wcześniejsza galijsko-hiszpańska nadawała temu czasowi postać pokutną, gdzie w oczekiwaniu na święta należało pościć i oddać się duchowym przygotowaniom. Późniejsza rzymska miała formę radosnego oczekiwania. W dawnej Polsce przeżywanie adwentu było wzorowane tą wcześniejszą tradycją, gdyż zakazane w adwencie były śluby, wesela i wszelkie radosne zabawy. Ograniczenia dotyczyły też rodzaju i ilości spożywanych pokarmów. Obecnie można odnieść wrażenie, że bliżej nam do tradycji rzymskiej, bo choć są osoby, które drażni już od początku grudnia radosna, świąteczna atmosfera, to zwłaszcza dzieci nie mają zastrzeżeń, że mikołaje i aniołki już teraz panoszą się w centrach handlowych.

Roladki rybne w sosie pomidorowym

Skład:

  • 800 g cienkich filetów rybnych np. z dorsza;
  • sok z cytryny;
  • 15 plasterków wędzonego boczku;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • 1/4 l wywaru z warzyw;
  • 100 ml gęstej, słodkiej śmietany;
  • sól, pieprz, cukier;
  • suszona bazylia.

Wykonanie:
Filety starannie myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plastry, które będzie łatwo zrolować. Tak przygotowane filety skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy cebulę i drobno kroimy w kosteczkę. Każdy filet smarujemy musztardą, posypujemy posiekaną cebulą i rolujemy w roladkę. Następnie każdą roladkę owijamy boczkiem. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy na nim rybne roladki. Obsmażone roladki zdejmujemy z patelni (odkładamy w ciepłe miejsce), wlewamy na patelnię warzywny wywar, dodajemy przecier pomidorowy i zaciągamy sos śmietaną. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Ponownie roladki umieszczamy na patelni i całość podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gotowe danie posypujemy odrobiną suszonej bazylii.

Poniższa propozycja obiadowa jest taka, jak współczesny adwent – niby postna, ale boczek musi być.  
Polską tradycją adwentową są msze roratnie. Odprawiane były na naszych ziemiach już od XIII wieku. Rozpoczynały się o świcie, gdyż czas ten miał symboliczne znaczenie. Zaczynając modlitwy przed wschodem słońca wierni okazywali gotowość na przyjście Zbawiciela. Współcześnie w nielicznych polskich kościołach zwyczaj ten został utrzymany, w pozostałych przypadkach roraty przeniesiono na godziny popołudniowe. Podczas mszy roratniej na ołtarzu powinno palić się siedem świec (roratnic), symbolizujących siedem stanów. Zwyczaj zapalania świec w czasie mszy rozpoczął w Poznaniu Przemysł II. Pierwszą świecę zapalał król mówiąc: „Gotów jestem na Sąd  Boży”, drugą biskup, trzecią senator świecki, czwartą ziemianin, piątą rycerz, szóstą mieszczanin i siódmą chłop, a każdy powtarzał te same słowa, które padły z ust królewskich. Dzisiaj takich deklaracji nikt już publicznie nie składa, a na roraty uczęszczają głównie dzieci, zachęcane przez księży drobnymi upominkami.  

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia
fot. Piotr Chudzyński

Reklama

Był czasem wstrzemięźliwości komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

SPRZEDAŻ używanych ciągników.

SPRZEDAŻ używanych ciągników.


Udzielę korepetycji z chemii

Witam Udzielę korepetycji z chemii dla uczniów szkół podstawowych, szkół średnich oraz studentów. Jestem absolwentem Wydziału Budownictwa, Mechaniki..


KONCESJONOWANE złomowanie

KONCESJONOWANE złomowanie pojazdów w celu wyrejestrowania, możliwość odbioru 7:00 - 22:00. Skup aut.


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

TYGODNIK PŁOCKI SP Z O O z siedzibą w Płock 09-402, Pl. Stary Rynek 27

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"