:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Przepisy kulinarne, śpij - zdjęcie, fotografia
Tygodnik Płocki 02/07/2019 11:40

Właśnie kwitną fioletowe kępy lawendy. Pola tej uroczej rośliny można podziwiać już nie tylko w Prowansji, ale i Polsce, gdzie co i rusz pojawiają się nowe gospodarstwa, które w lawendzie pokładają nadzieję na sukces. Pewnie dużo w tym mają racji, gdyż lawenda ma ogromny potencjał leczniczy, który w dobie fascynacji pięknym ciałem powinien się dobrze sprzedawać. Otóż wiadomym jest, że lawenda działa uspakajająco, nasennie i antydepresyjnie. Działanie nasenne lawendy badali na studentach japońscy naukowcy. Stwierdzono, że zapach lawendy poprawił ich jakość snu i zmniejszył senność po przebudzeniu. A może to widok nauczycieli akademickich działał na nich nasennie? Kto to wie…

Chlebek z lawendą i rozmarynem

Skład:

  •  400 g mąki pszennej;
  •  10 g suszonych drożdży;
  •  250 ml letniej wody;
  •  1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (można zastąpić suchym);
  •  1/4 łyżeczki kwiatków lawendy (tu należy osobiście dobrać ilość kwiatków, gdyż  lawenda jest na tyle intensywna, iż możemy później nie znieść jej aromatu, czyli na pierwszy raz sugeruję symboliczną szczyptę);
  •  4 łyżki oliwy;
  •  sól (w tym ta o grubszych kryształkach do posypania chlebków);
  •  100 g żółtego sera.

Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Osobno mieszamy mąkę z łyżeczką soli, rozmarynem i lawendą. Następnie dodajemy ją do wody z drożdżami i zarabiamy dość lepkie ciasto. W dalszej kolejności dodajemy łyżkę oliwy i kontynuujemy wyrabianie ciasta, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą (to druga łyżka oliwy), przykrywamy je folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyrabiamy ciasto na oprószonym mąką blacie, aż ponownie stanie się gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek kroimy na cztery, równe części (nożem przekrawamy na dwie części w poziomie i podobnie w pionie). Ser kroimy w niewielkie kosteczki, które wtykamy równomiernie w ciasto chlebków. Chlebki przed włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą (kolejne łyżki oliwy, tj. 3 i 4) i posypujemy kryształkami soli. Chlebki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240 st. C. Po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 st. C. Chlebki rozmarynowo-lawendowe najlepiej smakują na ciepło.

Olejek lawendowy wykazuje silne działanie antybakteryjne. Między innymi nie tolerują go wywołująca tyfus Salmonella typhi, czy panoszący się w szpitalach gronkowiec złocisty. Jego działanie zwiększa się, gdy połączymy go z innymi aromatycznymi olejkami, np. szałwiowym, czy herbacianym. Na podstawie dotąd przeprowadzonych badań wydaje się, że olejek ten może stanowić alternatywę w zwalczaniu bakterii patogennych u ludzi, które wykształciły oporność na antybiotyki. Dodatkowo lawenda wykazuje wysoką aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwutleniającą. Zatem, gdy usiądziemy w wiklinowym fotelu przy kwitnącej lawendzie, nie tylko zaznamy miłych chwil przy przyjemnie pachnącej roślinie, tłumnie odwiedzanej przez kolorowe motyle, brzęczące pszczoły i trzmiele, ale naszym dodatkowym zyskiem będzie uspokojona psychika i odkażone ciało.

dr Izabela Chudzyńska
etnolog, antropolog jedzenia
fot. Piotr Chudzyński

Reklama

A ty śpij komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tp.com.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

z siedzibą w ,

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"